Andu Dumitrescu: „FNT este un bun necesar”
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Andu Dumitrescu: „FNT este un bun necesar”

Andu Dumitrescu semnează scenografia, light-designul, conceptul şi realizarea video pentru spectacolul „Dansând în noapte” de Patrick Ellsworth, realizat după filmul „Dancer in the Dark” de Lars von Trier și montat de regizorul Vlad Massaci la Teatru

Andu Dumitrescu semnează scenografia, light-designul, conceptul şi realizarea video pentru spectacolul „Dansând în noapte” de Patrick Ellsworth, realizat după filmul „Dancer in the Dark” de Lars von Trier și montat de regizorul Vlad Massaci la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov.„Eu aș merge la propriul meu spectacol, pentru că mi se pare unul curat, o poveste impresionantă, spusă foarte bine. (...) Și sunt mândru de finalul pe care l-am propus pentru „Dansând în noapte”. Cred că multă lume își amintește de filmul lui Lars von Trier, noi vorbim aici de un spectacol care este o adaptare pentru scenă, scrisă de Patrick Ellsworth, care nu e rea deloc, după părerea mea. Marea calitate a acestui spectacol e că e construit simplu, cu mare acuratețe, povestea e clară și conține foarte multă emoție”, spune Andu Dumitrescu despre spectacolul la care sunteți invitați în Festivalul Național de Teatru, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului „I.L. Caragiale”.

INFO:

Dansând în noapte

de Patrick Ellsworth, după filmul „Dancer in the Dark” de Lars von Trier

Traducerea: Vlad Massaci

Cast:

Selma: Mădălina Ciotea

Kathy: Bianca Zurovski

Bill: Marius Cordoş

Linda: Maria Gârbovan

Norman, Procurorul: Gabriel Costea

Jeff: Relu Siriţeanu

Brenda, Gardianul, Dr. Williams: Mirela Borş

Samuel, Locţiitorul comandantului: Claudiu Mihail

Avocatul, Soţul din Cehia, Detectivul: Vlad Pavel

Gene: Vlad Ţigănuş

Regia: Vlad Massaci

Scenografia, light-design, concept şi realizarea video: Andu Dumitrescu

Coregrafia: Andrea Gavriliu

Durata: 2h 05 min (fără pauză)

Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov

Dancer in the Dark, celebrul film realizat de regizorul danez Lars von Trier, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2000, cucerind râvnitul Premiu Palme d’Or. Ulterior, au urmat nominalizări şi diverse premii la Globurile de Aur şi la Oscar, precum şi la alte festivaluri importante de gen.

Nevoia lui Lars von Trier de a sparge barierele stilistice este exprimată explicit. Artistul mărturiseşte: „Muzicalurile nu merg niciodată foarte departe înspre emoţie, deşi muzica este cel mai bun vehicul emoţional din câte există. Opera înseamnă: „Cânt, mor şi cânt că mor”, chestia asta devine aproape o abstracţiune. Este ceea ce mă interesează, să merg mai departe în direcţia acestei abstracţiuni, pentru că eu cred că cineaştii sunt lipsiţi în general de îndrăzneală şi că dezvoltarea cinematografului trece obligatoriu printr-un surplus de artificiu.”

Păstrând aceeaşi linie narativă, dramaturgul american Patrick Ellsworth transformă scenariul lui Lars von Trier într-o piesă de teatru ce păstrează, intrinsec, prin poveste, dimensiunea emoţionantă. Piesa a avut premiera mondială în 2012 în Germania, la Die Staatstheater din Stuttgart.

Patrick Ellsworth este absolvent al Secţiei de Scriere Dramatică de la celebrul colegiu newyorkez Juilliard School. Activitatea sa a pendulat între piese de teatru şi scenarii de film, unele dintre ele premiate. Cea mai notorie din scrierile sale dramatice de până acum rămâne adaptarea pe care a făcut-o după scenariul filmului lui Lars von Trier Dansând în noapte.

Foto: Andrei Gîndac

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}