Artiştii – ajutaţi prin licitaţie!
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Artiştii – ajutaţi prin licitaţie!

Festivalul Naţional de Teatru a organizat şi la actuala ediţie – pentru al treilea an consecutiv – Licitaţia caritabilă „Dăruind vei dobândi”, care s-a desfăşurat sâmbătă, 29 octombrie, la Artmark. În sălile Palatului Cesianu, din Str. C. A. Ros...

Festivalul Naţional de Teatru a organizat şi la actuala ediţie – pentru al treilea an consecutiv – Licitaţia caritabilă „Dăruind vei dobândi”, care s-a desfăşurat sâmbătă, 29 octombrie, la Artmark.

În sălile Palatului Cesianu, din Str. C. A. Rosetti, nr. 5, au fost expuse în jur de 50 de lucrări – picturi, schiţe de decor şi de costum la spectacole memorabile realizate de creatori români, precum şi lucrări de grafică, dar şi obiecte preţioase sau cu valoare sentimentală. Toate au fost oferite cu mult drag de cunoscuţi artişti sau de familiile lor. Obiectul licitat a fost însoţit de poveste, spusă de criticul Marina Constantinescu, directorul FNT. Astfel s-au auzit multe poveşti frumoase despre artiştii donatori, artiştii care au creat lucrările, dar şi despre teatru, despre cei care păstrează memoria sau cei care o duc mai departe.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la licitaţie

Printre lucrările vândute se numără: Cutia fatidică călăfătuită de Paul Neagu, donată de Sibylla Oarcea; trei schiţe de costum realizate de Tia Peltz la spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat „Cântăreţul tristeţii sale” de Osip Dimov, regizat în 1983 de Adrian Lupu, lucrări donate de Rudi Rosenfeld; două lucrări de Horaţiu Mălăele – autopertret şi portretul actorului Grigore Vasiliu Birlic; o schiţă de costum a Vioricăi Petrovici la spectacolul „Păpuşarul”, regia Alexander Hausvater (TES), o caricatură – Studiu pentru dirijor de Werner Knoth -, donată de Irina Bârlădeanu; două schiţe de costum realizate de Ştefania Cenean la spectacolele „Romeo şi Julieta”, regia David Esrig (Landestheater, Salzburg – Austria) şi respectiv „Cine are nevoie de teatru”, regia Andrei Şerban, TNB, 1990; două schiţe de costum la spectacolul „Când ploaia se va opri”, regia Radu Afrim, München, şi o schiţă de decor la „Aşteptându-l pe Godot” de Becket, regia Charles Muller (Teatrul ESCH, Luxemburg) – toate realizate de Helmut Stürmer; o schiţă de costum creată de Anca Pâslaru la spectacolul „Hamlet”, regia Nicolae Scarlat (Teatrul Naţional Tg. Mureş, 1981); schiţă de decor a Ninei Brumuşilă la spectacolul „Sorry” de Alexandr Galin, regia Yuri Kordonsky (Teatrul Bulandra, 2004), precum şi schiţe de decor sau de costum donate de Ştefan Caragiu, Puiu Antemir, Liliana Cenean, Ancă Răduţă. De asemenea, au fost vândute: o oglindă de argint, dăruită de actriţa Valeria Seciu,  un drot voiaj cu spirtieră, cumpărat în anul 1946 din talcioc de la Timişoara de actriţa Cornelia Turianu  (mama Dorinei Lazăr) – obiectul fiind donat de Dorina Lazăr, două sfeşnice dăruite pentru această cauză de Ruxandra Onofrei, care au aparţinut marii actriţe Silvia Popovici, un vas decorativ cu flori de câmp pe care l-a dat Margareta Păslaru - cea implicată  cu tot sufletul în Campania „Artiştii pentru artişti”. S-au vândut astfel 29 de lucrări şi obiecte. Au fost anunţate şi donaţii în bani, în sprijinul artiştilor greu încercaţi de soartă.

Cei care doresc să ajute prin această licitaţie, pot cumpăra în continuare de la Artmark, pentru că lucrările neadjudecate se află încă  în Galeriile acestei case de licitaţii.

Sumele provenite din vânzarea tuturor obiectelor licitate intră în fondul Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti” - program caritabil al UNITER. Capabili de sentimente înalte – cei care dăruiesc!

Foto: Florin Biolan

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}