Carolyn Carlson: „Sunt dansatoare, dar, mai presus de toate, sunt poetă“
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Carolyn Carlson: „Sunt dansatoare, dar, mai presus de toate, sunt poetă“

O altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan în FNT va fi coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane“ – după cum o descrie publicaţia „Le Monde”. Ea vorbeşte, într-un interviu, des...

O altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan în FNT va fi coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane“ – după cum o descrie publicaţia „Le Monde”.

Ea vorbeşte, într-un interviu, despre resorturile creatoare ce au generat spectacolul „Now“ („Acum“), care va fi prezentat la această ediţie a Festivalului.

Jurnal FNT: Care au fost referinţele şi sursele de inspiraţie pentru acest nou spectacol?Carolyn Carlson: M-am inspirat din câţiva autori care vorbesc despre momentul prezent. În „Poetica spaţiului“, Gaston Bachelard vorbeşte despre cum intimitatea progresează spre imensitate, cum minusculul devine monumental. Azi trăim în spaţiile noastre personale, dar nu putem ignora faptul că suntem parte a naturii, care, la rândul său, este parte din cosmos. În piesa „Acum“ vreau să vorbesc despre aceste dimensiuni diferite. M-am inspirat, de asemenea, din filosofia lui Rudolf Steiner. Intenţia sa este aceea de a conduce omul spre spiritualitate, să-l facă să se înalţe asemenea unui copac, ca să ajungă la soare. Nu în ultimul rând,  am folosit ca sursă de inspiraţie eseul „Moduri de a privi“ al lui John Berger, care vorbeşte despre viaţa ca pictură.

De ce acest titlu, „Acum“?Pentru mine, dansul trăieşte şi moare acum. El există numai în momentul prezent. Avem posibilitatea de a schimba lumea, acum. Spunem adesea „Am s-o fac mai târziu, mă mai gândesc“, dar nu mai găsim timpul să o facem! Leonardo Di Caprio spune aşa: „Rolul meu ca actor este să mă prefac. Dar în acea clipă eu nu mă pot preface, trebuie să-mi joc rolul“. Cred că e o mărturisire minunată, la care merită să adaug citatul meu preferat din Dalai Lama: „Sunt doar două zile pe care nu le poţi schimba: ieri şi mâine. Azi este ziua ideală pentru a iubi, a crede, a face şi a trăi.“

Cum aţi adaptat aceste concepte pe scenă?Dansul îmi permite să transmit energie. Munca mea îşi trage seva din qi gong, tai-chi şi artele marţiale. Mişcarea este un mod de comunicare universal. Poezia este piatra de temelie a operei mele; paşii vin mai târziu. Sunt dansatoare, dar sunt, mai presus de toate, poetă. Îmi place să-mi numesc creaţiile „poezii vizuale“, pentru că, pentru mine, totul începe cu o viziune. Nu-mi notez niciodată paşii coregrafiilor, prefer să desenez scena, să pictez spaţiul. Am lucrat ani de-a rândul cu compozitorul René Aubry. Îmi place muzica aceasta, pentru că e nostalgică. Cât despre decor, e destul de simplu. Mai ales luminile construiesc spaţiul. Mi-am dorit să folosesc imaginea video şi fotografia pentru că ele transpun dansatorii într-o dimensiune mistică.

Cum se desfăşoară lucrul cu dansatorii?Eu nu concep niciodată toată coregrafia. Improvizăm continuu. Eu vin cu idei, cu cărţi, apoi ne punem laolaltă imaginaţia şi amintirile. Mă inspiră foarte mult lucrul cu dansatorii. Am adus odată o carte pentru copii cu o poveste despre prietenia dintre un băiat şi un copac. Ne-am simţit de parcă am fi fost la grădiniţă (râde)! Stăteam în cerc şi am început să vorbim despre cum distrugem noi planeta.

Când îi vedem spectacolele la BucureştiÎn cadrul Festivalului Naţional de Teatru, artiştii Companiei Carolyn Carlson vor susţine două spectacole. În data de 25 octombrie, de la ora 21.00,  Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti va găzdui spectacolul „Short Stories“ (Immersion, Burning, Li) / „Scurte povestiri“ (Imersiune, Ardere, Li). În data de 27 octombrie, de la ora 21.00, în aceeaşi sală, va fi prezentat „Now“ / „Acum“, spectacolul care a avut premiera în 6 noiembrie 2014 la Théâtre National de la Danse Chaillot din Paris.

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}