George Banu: „Mi se pare interesant că FNT rămâne un festival național, cu câteva accente străine binevenite”
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

George Banu: „Mi se pare interesant că FNT rămâne un festival național, cu câteva accente străine binevenite”

Marele om de teatru George Banu, care e prezent și la actuala ediție a Festivalului Național de Teatru, își spune părerea despre acest eveniment. Domnia sa afirmă că după al Doilea Război Mondial în toată lumea au apărut noi festivaluri. Și erau toa

Marele om de teatru George Banu, care e prezent și la actuala ediție a Festivalului Național de Teatru, își spune părerea despre acest eveniment.

Domnia sa afirmă că după al Doilea Război Mondial în toată lumea au apărut noi festivaluri. Și erau toate naționale - ca lumea să poată vedea ce se produce din punct de vedere teatral în țara respectivă la un moment dat. George Banu a exemplificat în acest sens cu marele Festival de la Avignon, „un festival în care teatrul francez se expunea în ceea ce făcea el mai bine”, iar mai târziu, „festivalurile au resimțit influența internaționalizării culturilor și atunci în aceste festivaluri naționale dimensiunea internațională a devenit prioritară”. George Banu susține că e păcat, într-un fel, pentru că, pe de o parte, cunoaștem spectacolele altor țări, dar totodată festivalurile sunt „abuziv internaționale” și seamănă toate între ele.

„Există un anume efect de contaminare între festivaluri – de la Edinburgh, de la Avignon, de la Salzburg, unde circulă cam aceiași artiști. Deci, dimensiunea națională a unui festival a dispărut. Mi se pare interesant că FNT rămâne un festival național, cu câteva accente străine binevenite. Publicul bucureștean poate să vadă ce s-a făcut mai important în cursul unei stagiuni. Mi se pare interesant că la ultimele două ediții, Festivalul a încercat să fie mai puțin selectiv și să ofere mai degrabă un fel de schiță geologică a teatrului românesc, în sensul în care vezi reunite în același festival mai multe generații. De obicei, un festival sau e dominat de tânăra generație, sau e dominat de valorile stabilite. Și anul trecut, și anul acesta, Festivalul a propus această coabitare între generații opuse, a propus un spectru foarte larg. Dacă cineva vrea să vadă ce e teatrul românesc, în toată complexitatea lui, poate veni la Festival. FNT nu mai are caracterul simplu al unei selecții a spectacolelor considerate cele mai bune, ci e un festival mai degrabă panoramic și în care generațiile coabitează. Și din acest punct de vedere mi se pare mai interesant, mai nou. Apoi, FNT are meritul pe care l-a avut întotdeauna: să organizeze evenimente parateatrale - expoziții, lansări de carte etc”, a afirmat cunoscutul critic și eseist.

Foto: Lucian Muntean

 

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}