Ksenia Rappoport: „Ranevskaia iubește și piere...”
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Ksenia Rappoport: „Ranevskaia iubește și piere...”

În spectacolul Teatrului Maly Drama din Sankt Petersburg, „Livada de vișini” de Cehov, regia Lev Dodin, care va fi prezentat în FNT la 29 și 30 octombrie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București, personajul Liubov Andreevna

În spectacolul Teatrului Maly Drama din Sankt Petersburg, „Livada de vișini” de Cehov, regia Lev Dodin, care va fi prezentat în FNT la 29 și 30 octombrie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București, personajul Liubov Andreevna Ranevskaia este interpretat de una dintre cele mai talentate actrițe din Rusia - Ksenia Rappoport. Cu acest prilej, artista ne-a răspuns la câteva întrebări.

Maria Sârbu: Piesa „Livada de vișini” înseamnă, înainte de toate, cele două lumi - Ranevskaia și Lopahin. Cum este ea, Ranevskaia jucată de Ksenia Rappoport, Ranevskaia dumneavoastră din spectacolul semnat Lev Dodin?Ksenia Rappoport: Ranevskaia este, cred eu, 100% femininitate, iar darul ei este darul iubirii. La asta se pricepe cel mai bine. Supraviețuirea, însă, îi pune probleme. Continuă să iubească și piere, neștiind să găsească o salvare nici pentru ea, nici pentru oamenii și lucrurile de care este atât de legată. Ranevskaia are demnitate umană și libertate interioară cum rar se mai găsește în vremurile acestea. Oameni ca ea s-au născut și au crescut în altă eră, valorile lor erau de necombătut, constante, independente de schimbările economice care apăruseră. Așa că atunci când Lopahin îi propune să se salveze (pe sine, nu livada) ea refuză imediat. Poate înțelege că livada de vișini nu este pur și simplu proprietatea sa, ci face parte din moștenirea țării, destinată generațiilor ce vor veni. Deși nu are nicio cale de a salva livada de vișini, nu vrea să fie parte la distrugerea ei. Cu toate capriciile ei, cu toată lipsa ei de logică, cu toată fragilitatea ei, chiar și cu tot ridicolul ei, Ranevskaia dispune totuși de o mare forță interioară. Cel puțin așa o văd eu.

În ce măsură v-a influențat munca la rol acea vizită făcută înainte de repetiții în Altes Land, Germania, pentru a vedea poate cea mai bătrână livadă din Europa?Desigur, călătoria aceea ne-a influențat foarte mult. În primul rând pentru că acolo am filmat prețioasele momente video alb-negru pe care le folosim în spectacol - livada, viața așa cum era, cu imensa ei bucurie, cu băiețelul lui Ranevskaia încă în viață, cu toată fericirea pierdută mai apoi. Aceste fragmente filmate ne tulbură și pe noi, actorii, de fiecare dată când jucăm „Livada de vișini”. Văzând că - din păcate e în altă țară - mai există o asemenea minunată livadă, ne dăm seama că toate livezile, reale sau metaforice, din vremea lui Cehov, ar putea exista chiar și acum, după mai bine de 100 de ani, împrejurul nostru, înflorind și încântându-ne ochii. Deși această bătrână livadă din Germania nu mai dă roade, alături de ea există o livadă tânără, iar Kirstin, minunata ei proprietară, are acolo o cafenea, face plăcinte cu mere incredibil de gustoase, vinde merele… Astfel se păstrează această zestre, acest pic de căldură, de bucurie și de pământ. Privindu-le, te gândești: câte livezi de vișini ar fi putut exista până astăzi în Rusia; cât de multe au fost distruse.

Jucați teatru, filmați în Rusia și în străinătate. Dar aveți și proiecte caritabile; faceți parte din board-ul Fundației „Children Bela”. Cum vă ajută arta în realizarea unor asemenea proiecte?De șase ani, fundația noastră ajută copiii diagnosticați cu epidermolysis bullosa/ epidermoliză buloasă, denumiți și „butterfly children/ copii-fluture”. E una dintre cele mai oribile suferințe pe care le-am văzut în viața mea. La ora actuală, epidermolysis bullosa este considerată o boală incurabilă. Nu putem face decât să ajutăm acești copii șă îndure durerea. Fiind vorba de o boală incurabilă, strângerea de fonduri este foarte dificilă, de aceea folosim orice ocazie pentru a colecta bani: organizăm concerte, spectacole, licitații. Echipa teatrului nostru - Teatrul Maly Drama - a sprijinit din toată inima inițiativa mea de a prezenta spectacole caritabile, în care toate încasările sunt donate fundației. Am dat deja două asemenea reprezentanții, una dintre ele chiar cu „Livada de vișini” și am organizat la final licitații. Și am reușit să adunăm sume considerabile. După părerea mea, aceasta este modalitatea ideală de colaborare între artă și activitatea caritabilă. Vă rog să vă uitați pe paginile de internet ale fundației noastre; am fi extrem de recunoscători pentru orice sumă pe care v-ați putea permite să o donați. http://www.debra-international.org/debra/national-eb-groups/russia.htmlhttp://deti-bela.ru/

Ați mai fost în România și cu alte spectacole. Ce părere aveți despre publicul de aici?Îmi amintesc, de la prima noastră prezență în România, felul minunat în care publicul asculta și răspundea pe parcursul spectacolului. A fost o revelație, o bucurie pentru mine. Cred că publicul românesc este foarte prezent, deschis, atent; se observă imediat după reacțiile inteligente, după felul în care oamenii râd. Energia publicului se simte de pe scenă, iar atunci când mă aflu în România simt mereu că energia publicului se deplasează către ceea ce noi creăm pe scenă. (Traducere: Ozana Oancea)

INFO:

Livada de vișini

de Anton Cehov

Adaptare scenică de: Lev Dodin

Distribuția:

Liubov Ranevskaia, proprietara moşiei: Ksenia Rappoport

Ania, fiica eir: Ekaterina Swennen

Varia, fiica ei adoptivă: Elizaveta Boiarskaia

Leonid Gaev, fratele ei: Igor Chernevich, Sergei Vlasov

Ermolai Lopahin, negustor: Danila Kozlovskiy

Piotr Trofimov, student: Oleg Ryazantsev

Charlotta, guvernantă: Tatiana Shestakova

Semion Epihodov, contabil: Andrei Kondratiev

Duniaşa, cameristă: Arina Von Ribben

Firs, bătrân lacheu: Sergey Kuryshev

Iaşa, tânăr lacheu: Stanislav Nikolskiy

Regia: Lev Dodin

Scenografia: Aleksander Borovsky

Muzica: Gilles Thibaut, Paul Misraki, Johann Strauss

Operator: Alisher Hamidhodgaev

Light Design: Damir Ismagilov

Durata: 3h (cu pauză)

Teatrul Maly Drama – THEATRE DE L`EUROPE, Sankt Petersburg, Rusia

Încântătoarea şi aristocratica Liubov Ranevskaia este nevoită să vândă cât mai rapid livada cu vişini, pentru a acoperi cheltuielile familiei, întreţinerea proprietăţii de la ţară şi stilul său de viaţă boem. Ea refuză să accepte că se află într-o situaţie financiară dificilă şi refuză să vândă, ceea ce duce la declinul familiei şi-i dă posibilitatea proaspăt îmbogăţitului Lopahin, fiul unor foşti iobagi, să-şi urmeze visul, pentru îndeplinirea căruia este gata să sacrifice orice şi pe oricine. Celebra piesă a lui Cehov a avut premiera în 1904, într-o perioadă în care Rusia trecea prin nişte schimbări sociale masive. La peste un secol distanţă, capodopera lui Cehov pare mai actuală decât oricând. În punerea în scenă transparentă a lui Lev Dodin, actorii de excepţie ai teatrului Maly Drama ne dezvăluie o lume în care vechile valori şi structuri sunt demontate într-un ritm cu atât mai înspăimântător, cu cât nu există altele care să le înlocuiască.

Foto: Viktor Vassiliev

 

 

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}