În penultima zi a FNT 2016, la ceainăria Cărturești Verona a avut loc lansarea unui volum de un soi rar: un album de fotografie de teatru intitulat ”Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini”, publicat de Institutul C
În penultima zi a FNT 2016, la ceainăria Cărturești Verona a avut loc lansarea unui volum de un soi rar: un album de fotografie de teatru intitulat ”Gábor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vişini”, publicat de Institutul Cultural Român.
Teatrul este o artă foarte volatilă din perspectivă temporală. De multe ori, din păcate, nu se păstrează mărturii vizuale ale unor mari spectacole. Iată că acum, multe dintre spectacolele lui Tompa Gabor dințară și din străinătate au fost reunite, ca imagini, în acest album editat în condiții de calitate excepționale. Directorul artistic și selecționerul FNT 2016, Marina Constantinescu, a vorbit la lansarea albumului despre mărturia pe care o dă acest volum despre "evoluția interioară aparent fără sfârsit a universului interior al acestui mare regizor. E o călătorie prin multe lumi acest album, toate legate între ele de substanța și rigoarea lui Gabor Tompa."
Reprezentantul Institutului Cultural Romțn a argumentat alegerea lui Gabor Tompa pentru realizatea unui astfel de album prin faptul că acesta, ca și Silviu Purcărete (care, de asemenea, a montat foarte mult și în străinătate) este "un bun cultural exportabil".
Cu mult umor (negru), scuzându-se pentru vocea" pneumonică", Tompa Gabor s-a arătat foarte onorat de alegerea ICR, precizând că orice album de fotografie este totodată un act de "ucidere cu scopul de a imortaliza" părtți dintr-un spectacol. Fotograful de teatru este obligat să ignore și să lase în uitare multe momente ale unui spectacol de teatru, tocmai pentru a salva de la uitare alte aspecte. "E ca o colecție de schelete din dulap", a glumit regizorul, arătând astfel cât de inevitabil de selectiv este ochiul fotografic, dar apreciind totodată că fotografia de teatru este extrem de importantă prin contribuția sa la salvarea operei de teatru pentru viitor.
Tompa Gabor și-a manifestat bucuria de a vedea în sală, la lansare, mulți colaboratori și prieteni, printre care, în primele rânduri, s-au aflat Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț și Oana Pellea.
Vă recomandăm cu căldură acest album, ce recuperează și conservă părți superbe din creația unuia dintre cei mai mari regizori români contenporani, și care arată, o dată în plus, câtă frumusețe, semnificație și bogăție se nasc datorită chiar și unui singur spectacol de teatru de mare calitate.
Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.