Festivalul Național de Teatru are drept focus principal mișcarea teatrală din România, dar totodată înglobează și diferite manifestări ale teatrului contemporan european, sub diferite aspecte: spectacole, artiști invitați, iar în penultima zi a Festi
Festivalul Național de Teatru are drept focus principal mișcarea teatrală din România, dar totodată înglobează și diferite manifestări ale teatrului contemporan european, sub diferite aspecte: spectacole, artiști invitați, iar în penultima zi a Festivalului din acest an (29 octombrie) și printr-o lansare de carte dedicată fenomenului regizoral contemporan la nivel european.
Volumul a fost îngrijit și în parte și tradus de Edith Negulici, care a vorbit la evenimentul de lansare de la Librăria Cărturești Verona, menționând câteva trăsături interesante ale mai multor regizori europeni cuprinși aici. Dincolo de variatele modalități de exprimare, paradigme sociale la care se raportează, contexte culturale sau surse de inspirație, regizorii europeni se subsumează ideii că teatrul este cu adevărat necesar și are o menire foarte vie și funcțională în lumea contemporană. În cuvintele lui Edith Negulici, "teatrul contemporan ne dă o idee mai bună despre mersul și starea Europei decât ar putea-o face rezumatul întâlnirilor de la Strassbourg". Teatrul oferă un limbaj pluricultural universal, compus dintr-o multitudine de sensuri, construcții ale jocului actoricesc și modalități de comunicare. Regizorul de teatru, în lumea de azi, poate să rezolve dar totodată și să creeze anumite conflicte și problematici.
Peisajul teatral european se arată, în ansamblul său, foarte viu și implicat în realitatea cotidiană. Regizorii, oamenii de teatru în general, sunt oameni care trebuie să își pună tot timpul noi întrebări și să fie deschiși spre noi posibile răspunsuri. Valoarea teatrului, astăzi, stă nu atât în capacitatea sa de ideologizare a unor problematici, ci în însăși problematizarea lumii noastre.
Volumul lansat oferă o imagine extrem de interesantă și multifațetată asupra teatrului european, și totodată arată că lumea zilelor noastre are nevoie de teatru. Veți găsi aici aspecte fascinante din opera unor mari regizori contemporani și ai ultimelor decenii: Calixto Bieito, Piotr Borowski, Romeo Castellucci, Frank Castorf, Patrice Chereau, Lev Dodin, Declan Donnellan, Kristian Fredric, Rodrigo Garcia, Jan Lauwers, Christoph Marthaler, Simon McBurney, Daniel Mesguich, Katie Mitchell, Ariane Mnouchkine, Thomas Ostermeier, Patrice Pavis, Silviu Purcărete şi Peter Sellars. Regizorul de teatru contemporan se dovedește, astfel, într-un fel un supraviețuitor a ceea ce era cândva intelectualul de formație umanistă, care cultivă diversitatea și caută noi răspunsuri la noi întrebări, fiind profund implicat și activ în crearea și interpretarea evoluției noastre ca umanitate.
Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.