Proiecţia specială de film „Livada de vişini”, în FNT 2016
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Proiecţia specială de film „Livada de vişini”, în FNT 2016

În FNT – vă invităm la Teatru TV: „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig – coproducţie TVR şi Fundaţia Teatru Contemporan. În cea de-a treia zi a Festivalului Naţional de Teatru, în 23 octombrie, iubitorii teatrului su...

În FNT – vă invităm la Teatru TV: „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig – coproducţie TVR şi Fundaţia Teatru Contemporan.

În cea de-a treia zi a Festivalului Naţional de Teatru, în 23 octombrie, iubitorii teatrului sunt invitaţi la un eveniment special: vizionarea proiecţiei de film „Livada de vişini”, după Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Alexandru Lustig. Este un proiect al Teatrului Naţional de Televiziune, o coproducţie TVR şi Fundaţia Teatru Contemporan, care va aduce în această stagiune teatrală în faţa telespectatorului nume de referinţă ale teatrului românesc: Valeria Seciu în rolul Liubovei Ranevskaia, Marian Râlea întruchipându-l pe fratele ei – Gaev, Ion Besoiu interpretându-l pe Firs, Dan Aştilean dându-i viaţă lui Lopahin, alături de o pleiadă de valoroşi actori ai generaţiei scenei contemporane.

Credem că prin această expunere în cadrul Festivalului Naţional de Teatru a celei mai noi variante de platou a capodoperei cehoviene ne punem şi în slujba publicului spectator, aducând pe scena vie un eveniment cultural ce se înscrie în seria acelor producţii valoroase ale Televiziunii Române care în orice timp au rămas valabile, dar mai ales semnalăm în acest fel importanţa Teatrului de Televiziune, ca pagină de memorie perenă a evoluţiei teatrului românesc. Puterea şi în impactul social al Teatrului de Televiziune sunt de necontestat, iar producţiile de teatru în platou au însemnat un punct de rezistenţă a instituţiei, de la începuturi şi până în prezent. 

„Livada de vişini” este, fără îndoială, unul din cele mai puternice şi mai „vizitate” texte dramatice scrise şi imaginate pe scenă vreodată, de la premiera sa din 1904 şi până în prezent.

Această inepuizabilă imaginare a ultimei piese scrise de Cehov a beneficiat, pe scena românească, de aportul unor nume de referinţă ale teatrului de la noi. Oricât de mari au fost numele regizorilor, ale actorilor, sau oricât de profundă a fost emoţia artistică a acestor spectacole, ele au rămas, însă, doar în memoria subiectivă a norocoşilor spectatori care au avut inspiraţia ori norocul să le vadă pe viu, în memoria mai mult sau mai puţin subiectivă şi aplicată a criticilor de teatru, în câteva fotografii sau afişe care pot fi zărite în evenimente speciale.

Dacă ne referim strict la producţiile de Teatru Tv – ultima „Livadă...” cehoviană îi aparţine regizorului Cornel Todea, o montare din 1975, în distribuţia căreia: Gina Patrichi, Fory Etterle, George Constantin, alături de alte nume importante de actori, dau carne puternicei istorii de viaţă imaginate de Cehov, în atmosfera creată de accentele muzicale ale lui Johnny Răducanu, decorurile lui Florin Gabrea şi costumele Doinei Levintza. Doar alăturarea acestor nume – şi putem avea un reper mental al desfăşurării confruntării dintre Ranevskaia şi Lopahin, al forţei metaforei acestui text dramatic. Faptul că mărturia este încă vie, prin pelicula realizată în studiourile TvR, constituie – dincolo de plăcerea artistică directă – un imens avantaj în înţelegerea evoluţiei în timp a teatrului românesc.Versiunea „Livezii de vişini” pe care v-o propunem spre vizionare în cadrul Festivalului Naţional de Teatru şi semnată de regizorul Alexandru Lustig poate fi şi ea, doar o altă variantă a unei poveşti universale filmată în studiourile de teatru ale TvR. Desigur – publicul telespectator o va valida, îi va da valoarea cuvenită în memoria sa colectiv-subiectivă. Pelicula, însă, va rămâne ca un martor al gustului timpului lumii pe care o trăim, o referinţă a acelui „Acum” al teatrului, care ne-ar putea împiedica să ne însuşim fără rezerve ultima replică a piesei – ce îi aparţine lui Firs, care şopteşte: „A trecut viaţa, de parcă nici n-ar fi început...” 

„Livada de vişini” este călătoria lui Ranevskaia prin anotimpurile propriei existenţe, în căutarea unui paradis pierdut. Pentru mine, ca regizor, e o călătorie magică în compania unor actori uriaşi, în căutarea unui dramaturg genial – Cehov. Realizarea spectacolului în formă cinematografică, la TVR, naşte speranţa că această călătorie artistică nu se va încheia niciodată.  (Alexandru Lustig) 

Festivalul Naţional de Teatru programează vizionarea spectacolului de teatru Tv „Livada de vişini” în regia lui Alexandru Lustig – duminică, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Foto: Ioana Chiriţă

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}