Workshop-uri de prestigiu în FNT 2016
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

Workshop-uri de prestigiu în FNT 2016

Între evenimentele speciale ale celei de-a 26-a ediţii a Festivalul Naţional de Teatru – care debutează mâine în Bucureşti ! – se numără şi două valoroase workshop-uri, susţinute de personalităţi de înaltă ţinută ale scenei artistice europene din ult

Între evenimentele speciale ale celei de-a 26-a ediţii a Festivalul Naţional de Teatru – care debutează mâine în Bucureşti ! – se numără şi două valoroase workshop-uri, susţinute de personalităţi de înaltă ţinută ale scenei artistice europene din ultima jumătate de veac: Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru. 

Workshop Michael Pennington şi Ion Caramitru în cadrul FNT 2016 

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu maestrul Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene.

Evenimentul din cadrul FNT are loc la iniţiativa lui Ion Caramitru, desemnat Ambasadorul Cultural Shakespeare în România în 2016 de către Ambasada Marii Britanii şi Consiliul Britanic, fiind realizat cu sprijinul British Council şi al Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală ”Ion Sava” – TNB. 

Michael Pennington (co-fondator al English Shakespeare Company, artist care, pe lângă activitatea sa scenică, susţine anual conferinţe pe teme shakespeariene în cadrul Academiei Britanice) –  a participat, în 2010, la invitaţia lui Emil Boroghină, la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, ediţie dedicată exclusiv piesei Hamlet, unde a împărţit scena cu Ion Caramitru.

Colaborarea a continuat cu Atelierul de arta actorului pe teme shakespeariene de la Ipoteşti. În 2012, cei doi au susţinut un recital Shakespeare-Eminescu pe scena londoneză Kings Place, în cadrul programului Poet in the City, eveniment organizat de Institutul Cultural Roman din Londra. 

Mentionăm că ambii actorii se află înscrişi în clasamentul primilor 10 cei mai buni interpreţi ai lui Hamlet din lume (conform Michael Boyd, fost director artistic al Royal Shakespeare Company). 

Masterclass Carolyn Carlson – în FNT 2016 

Unul din invitaţii speciali ai Festivalului Naţional de Teatru este coregrafa şi dansatoarea de origine americană Carolyn Carlson, cea care a jucat un rol-cheie în naşterea dansului contemporan francez şi italian. Din 1971, timp de peste patru decenii, Carlson a influenţat semnificativ scena dansului, cu un răsunător succes în întreaga Europă. Creaţia sa numără peste 100 de lucrări coregrafice, multe dintre ele rămânând lucrări emblematice în istoria modernă a artei dansului. 

Prezentă în Festivalul Naţional de Teatru cu două spectacole a căror coregrafie o semnează, realizate alături de dansatorii companiei sale – Short Stories (Scurte povestiri) şi NOW (ACUM) – coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România. 

Programul întâlnirilor este următorul:

26 Octombrie – masterclass Carolyn Carlson / ora 14.00 – 17.00 // Palatul Universul, Sala Eugen Ionescu

27 Octombrie – repetiţie deschisă pentru spectacolul NOW, alături de echipa spectacolului şi Carolyn Carlson / ora 14.00 – 18.00 // TNB, Sala Studio

28 Octombrie – workshop susţinut de Sara Orselli (dansatoare şi coregrafă), în prezenţa lui Carolyn Carlson / ora 14.00 – 17.00 // Palatul Universul, Sala Eugen Ionescu 

Carolyn Carlson – momente esenţiale ale carierei

1965-1971       Solistă în Alwin Nikolaïs Company, SUA

1974-1980       Etoile-Chorégraphe la Baletul Operei din Paris (GRTOP)

1980-1984       Director Artistic al Teatrodanza La Fenice, Veneţia

1985-1991       Rezidenţă la Théâtre de la Ville, Paris

1991-1992       Rezidenţă la Baletul Naţional Finlandez şi Teatrul Municipal din Helsinki

1994-1995       Director Artistic al Baletului Cullberg, Stockholm

1999-2002       Director Artistic al secţiunii de dans al Bienalei de la Veneţia

din 1999 -        Director Artistic al Atelier de Paris-Carolyn Carlson

2004-2013       Director al Centrului Naţional de Coregrafie Roubaix Nord-Pas de Calais

din 2014 -        Director al Carolyn Carlson Company, în rezidenţă la Théâtre National de Chaillot, Paris

Foto: Carolyn Carlson - Jean Louis Fernandez / Michael Pennington - www.eminescuipotesti.ro

Tag-uri

FNT2016

Se cauta date despre articol...

Se cauta articole similare...

Urmareste-ne pe facebook pentru noutati

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}