Bilete la Eden
mySTAGE Logo mySTAGE Logo

De la: TNB Teatrul Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”

Regia: Cristina Giurgea Cu: Victoria Dicu Silvian Vâlcu si altii

O tragi-comedie cu ambele perspective, ale lui și ale ei. Relația unui cuplu se destramă odată cu apropierea aniversării a 10 ani de căsnicie.

Inca 1 persoane se uita acum

Date disponibile

Urmaresti Urmareste

si te vom anunta cand vor fi spectacole noi

Urmatoarea data

{{rep.nicewd}}, {{rep.nicedate}} Bilete epuizate

{{rep.locatie.name}}, {{rep.sala.name}}, {{rep.oras}}

{{rep.locuriRamase}} bilete ramase

{{rep.bileteCumparate}} bilete rezervate recent

{{rep.bileteCumparate}} bilet rezervat recent

Bilete de la {{rep.pret.min}} lei Cumpara ultimele bilete

{{rep.nicewd}}, {{rep.nicedate}} Bilete epuizate

{{rep.locatie.name}}, {{rep.sala.name}}, {{rep.oras}}

Sectoare

{{rep.bileteCumparate}} bilete rezervate recent

{{rep.bileteCumparate}} bilet rezervat recent

{{sect.pret | currency:"":2}} lei SOLD OUT

{{sect.desc}}
Selecteaza numarul de bilete dorite Total {{sect.pret*sect.selected | currency:"":2}} lei {{sect.locuri}} bilete ramase
-
+
Adauga in cos
Puteti adauga un numar maxim de bilete

Se cauta date disponibile...

{{ratings.average | number:1}}

Nota ta {{dv.myRating()}}/5

Evalueaza spectacolul

Nota: {{ratings.average}}/5  De la {{ratings.count}} utilizatori
Fii primul care acorda o nota
Scrie un review

{{ratings.mine.text}}

{{ratings.mine.data}} Editeaza

Review-uri

Inchide

Review-uri

Inchide

Detalii

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!

DE CE SĂ VĂD ACEST SPECTACOL?

Piesa lui Eugene O’Brien aduce în fața spectatorului român realitatea de zi cu zi a unei vieți de familie irlandeze, o familie ca toate celelalte, cu un deceniu de istorie de cuplu. Surpriza plăcută a spectatorilor va fi asemănarea tulburătoare dintre realitatea irlandeză și cea românească, similitudinile dintre culturi, dintre obiceiurile cotidiene, dintre felulurile de a fi ale oamenilor obișnuiți din Irlanda și România. Nu sunt personaje speciale, nu sunt caractere deosebite sau extraordinare – sunt oameni ca noi toți, cu vieți ce se desfășoară de la o zi la alta, cu vise normale, cu dorințe comune, cu așteptări firești de la viață. Tocmai această obișnuință cotidiană este spectaculoasă de urmărit. Tocmai această identificare a spectatorului cu personajele face ca piesa să îți rămână în gând și după ce pleci din sala de teatru.


Piesa provoacă privitorul să își analizeze propria viață, propriile relații – de preferat, cu același umor și autoironie de care dau dovadă și personajele piesei, soțul și soția, Billy și Breda.


CARE E POVESTEA?

„Eden” este tragedia vieții unui cuplu privită comic și autoironic. Ne sunt prezentate întâmplările premergătoare aniversării a 10 ani de căsnicie și sărbătorirea evenimentului printr-o ieșire în oraș, la „Max”. Toate acestea sunt văzute (subiectiv) din ambele perspective ale cuplului – prin ochii soțului blazat sau din perspectiva soției neglijate și nefericite. Prietenii cuplului sunt prezenți în viața celor doi: „băieții” îl duc la bere pe Billy, acesta ajungând să bea seară de seară, din ce în ce mai distant, mai rece; „fetele” o încurajează pe Breda, mai ales Eilish – prietena ei cea mai bună, vrând să o scoată din cotidianul anost și monoton în care s-a retras, să o scoată în oraș, să mai facă și altceva decât treburile casnice.


„Middle age crisis” – criza vârstei mijlocii nu iartă pe nimeni, nici pe cei doi protagoniști ai Edenului, un Adam și o Eva ai zilelor noastre. Bărbatul caută dragoste carnală și reconfirmarea masculinității în brațele fetelor tinere din oraș; femeia așteaptă afecțiune și pasiune de la bărbatul ei, caută reconfirmarea feminității și a faptului că este dorită de soț. 


Timpul, anii, vârsta ne afectează pe fiecare dintre noi, ca și pe Billy și Breda, un inevitabil căruia toți îi suntem datori. „Eden” nu face decât să ne arate acest tablou, având puterea să ne surprindă, să ne facă să râdem de noi înșine, de firea umană, să ne aducă un zâmbet melancolic într-o seară de mers la teatru.


REGIZORUL, ACTORII, PIESA

Decorul „Eden”-ului, un apartament banal dintr-o suburbie irlandeză, surprinde spectatorul prin folosirea spațiului scenic, prin mobilitatea și ingeniozitatea lui. Toate elementele de decor sunt mobile, devin uși sau spații de trecere dintr-o locație într-alta, inclusiv apartamentul mediocru se transformă în barul orașului – viu, aglomerat, zgomotos și perfect pentru pasiunile nocturne. 


Regizoarea Cristina Giurgea crează un întreg univers între pereții unui apartament obișnuit. Punerea în scenă dă dovadă de dibăcie și ingeniozitate, dând spectatorilor uneori impresia că urmăresc un film, în care timpul nu curge liniar, ci mereu se dă înainte și înapoi, doar ca să surprindem unghiurile de vedere ale celor două personaje principale. Acțiunile ne sunt povestite de două ori, când din punctul lui de vedere, când dintr-al ei. Și comicul tragic vine apare tocmai din diferențele de percepție ale celor doi: un gest banal pentru unul poate deveni un semn plin de speranță, sau o atingere romantică a unuia trece neobservată de către celălalt. Cele două perspective (soț și soție) ne sunt arătate cu umor, punând accent inclusiv pe diferența de gândire dintre bărbat și femeie.


Personajele sunt savuroase și datorită interpretării echipei de tineri actori, unii dintre ei proaspăt absolvenți. Billy (Silvian Vâlcu) și Breda (Victoria Dicu, cunoscută actriță a TNB) sunt un cuplu parcă special croit unul pentru celălalt. Frumusețea și senzualitatea Imeldei (Bianca Popescu) vor bântui mințile bărbaților din sală. Nebunia și exuberanța lui Eilish (Oana Pușcatu) aduc umor și sexualitate în peisajul anost al orășelului irlandez. Tony (Silviu Mircescu) va suci mințile femeilor, iar Grehan (Mădălin Mandin) amuză și încântă la fiecare apariție în scenă. Sunt personaje pline de viață, de trăiri, de muzică, de dorințe, de vise – toate ascunse sub cochilia vieții banale de zi cu zi.


Autorul Eugene O’Brien este un foarte cunoscut dramaturg irlandez, autor și de scenario de film și actor. Piesa „Eden” este cea mai cunoscută a sa, câștigând premii internaționale, fiind jucată și la Londra și pe Broadway. Eden face referire la grădina primordial, a primului cuplu, cât și la locul unde s-a născut autorul, micul orășel irlandez Edenderry.


Piesa de la TNB, Sala Mică, a luat naștere datorită colaborării ditre Centrul de Cercetare Teatrală Ion Sava, a UNATC și a Ambasadei Irlandei în România.


După o seară în „Eden”, fiecare dintre noi va pleca cu un alt gând despre relația de cuplu. Poate va ajuta puțin, poate va lămuri puțin, sau poate pur și simplu va fi doar o seară plăcută la teatru; oricum ar fi, „Eden” este un spectacol de văzut.


Spectacolul este o producție a Centrului de Cercetare Teatrală Ion Sava în colaborare cu UNATC și Ambasada Irlandei în România.

Atentie

Accesul in sala de spectacol se va face in ordinea achizitiei biletelor online, cu maxim 15 minute inainte de inceperea spectacolului.

{{usrt.type}}

Alte spectacole recomandate Vezi toate

{{sugg[0].name}}